divendres, 19 d’agost del 2022

Fauna a Zurita

 

Bon dia. Tal i com ens expliquen en la presentació posem en marxa aquesta secció amb l’objectiu de difondre i apropar als interessats tot allò que tingui que veure amb la fotografia de natura i més concretament amb la fauna salvatge, procurarem tocar temes que siguin d’interès general i que puguin aportar coneixements i informació actualitzada sobre activitats, esdeveniments, novetats i altres. Començarem compartint amb tots vosaltres informació sobre alguns projectes, on darrera dels quals hi ha quelcom més que facilitar la fotografia  d’espècies més o menys interessants a canvi d’un assequible cost econòmic. Ens referim a projectes de recuperació de zones desfavorides amb l’interès de fonamentar el turisme rural, la sostenibilitat i supervivència de les zones, a la vegada què, apostant clarament per la conservació dels espais.

Amb alguns companys, a títol personal, anem a visitar aquests indrets i copsem el projecte i les possibilitats fotogràfiques que ofereixen i que compartirem amb tots  vosaltres.

Avui us presentem el HideZurita, situat per sobre de Baells, just a la Franja. La Mercè Miranda n’és la impulsora. Entusiasta de la natura, alpinista, fotògrafa aficionada i amb una qualitat humana indiscutible, sempre està endegant i participant en projectes socials, entre els que destaca la trobada anual “Pedalea, patina, corre o anda contra el cáncer”.

Zurita és una pedania depenent de Baells, a la comarca de la Llitera, des de 1991 només hi vivia una persona. Avui, gracies als projectes rurals endegats pel José Antonio de “Casa Montañés” que va recuperar una casa del segle XVI situada davant l’església i la va convertir en casa d’allotjament rural, per la Mercè amb el projecte de l’aguait de fauna salvatge, el Joel i la seva família, muller i dos fills, que han escollit Zurita com residencia permanent i alguns més, ja hi ha prop d’una dotzena de persones residint de forma permanent a banda dels que la visitem per diversos motius, turisme rural, fotografia, senderisme, escalada.

L’aguait, tot just té un any de vida i els cops que l’hem visitat hem fotografiat una mitjana de 14 especies diferents, tot i que ens consta que s’han arribat a superar la vintena, just aquesta època en que ens trobem és d’especial interès la practica de la fotografia d’ocells, en qualsevol de les seves disciplines, caça fotogràfica, aguaits fixos....  Està cuidat, disposa de totes les autoritzacions, el cost econòmic de les sessions fotogràfiques no el posarem mai, però si us podem dir que és mínim, només pensat per al manteniment i aportacions alimentaries, el que si facilitarem és el contacte, que en aquest cas és Mercè Miranda 687658685, Facebook #hidezurita, Instagram @hidezurita. A destacar l’entorn, els escenaris i les llums filtrades que faciliten la composició, aporten creativitat i personalitat pròpia a les imatges.

En les properes intervencions us adjuntarem algunes fotos de les espècies fotografiades en aquest indret. Fins al moment set companys de l’Associació han visitat el hide, els animo que ens presentin un recull de les captures obtingudes.

 

COMENTARI GENERAL: En tots els casos, procurarem que en les fotos figuri el nom en Català i científic de l’espècie i amb les abreviatures F (Femella), M (Mascle) i Jv (Juvenil), si esteu interessats amb els paràmetres de càmera emprats o qualsevol altre aspecte ho podeu preguntar. Lo interessant d’aquesta secció es interactuar ENTRE NOSALTRES i enriquir-nos tots, en cap cas es pretén el lluïment personal. Si voleu penjar alguna foto vostra, no deixeu de fer-ho. Fins la propera....

Josep Maria Font Oncins


Vista general del poble des de la baixada cap al barranc de la Gavassa. (a la paret del darrera hi ha vies d’escalada)


Vista lateral de “Casa Montañes”, turisme rural.


Església dedicada a Sant Pere, Segle XVII i XVIII



Voltants del poble amb paisatges de secà.



L'Aguait